COMENIUS 2013-2015

COMENIUS na Sycylii - kwiecień 2015

"Bread - let's not just eat it, let's think about it"

Projekt COMENIUS

W dniach 10-17 kwietnia 2015 grupa uczniów naszej szkoły wraz z dyrektorem Bogusławem Kurzyńskim i nauczycielkami języka angielskiego - pp. Anną Wolną i Kariną Siwik, realizowała zadania projektu Comenius  podczas wizyty partnerskiej w Palermo na Sycylii. Było to już czwarte spotkanie partnerskich szkół z Polski,  Hiszpanii,  Słowacji, Turcji i Włoch.

Uczestnictwo w tym projekcie ma w założeniu motywować uczniów  do nauki języków obcych, rozwijać świadomość wartości chleba m.in. przez osobiste zaangażowanie się w proces jego pieczenia w różnych krajach, zachęcać do poszukiwania motywu chleba w sztuce i literaturze, uczyć otwartości i poszanowania dla odmienności. Element goszczenia uczniów przez rodziny odgrywa ważną rolę w poznaniu tradycji, pokonaniu uprzedzeń, rozwija wiedzę o różnorodności kultur oraz zrozumieniu jej wartości i znaczenia w życiu Europy.

I JESZCZE PARĘ ZDJĘĆ :)

Mówią uczestnicy projektu:

"Nasza grupa została przyjęta nad wyraz gościnnie przez włoskich gospodarzy i lokalne władze. W tym pełnym kontrastów mieście trudno było oderwać wzrok od pięknych widoków i niesamowitych zabytków, a jeszcze trudniej nadziwić się .... nie do końca schludnym ulicom i zaniedbanym budynkom.

 

Zachwyciło nas miasteczko Cefalu, gdzie rozmarzeni smakowaliśmy lody na plaży nad lazurowym morzem. W dolinie świątyń w Agrigento wyjątkowo mocno prażyło słońce. Do Erice, miasta w chmurach, dotarliśmy bardzo krętą i wąską drogą. Niezwykły widok wiatraków i białych kopców soli podziwialiśmy w drodze do Trapani. Znajdują się tam najstarsze na Sycylii soliny - zbiorniki do wysuszania i krystalizacji soli z wody morskiej.

Próbowaliśmy tradycyjnych potraw i przysmaków sycylijskich (cannoli, pizze, lasagne, owoce morza). Przyglądaliśmy sie wypiekowi różnych rodzajów chleba, które podano z oliwą, oregano lub chilli. To właśnie chleb, będący przewodnią myślą naszego projektu, połączył nas wszystkich. Jest on ważnym elementem diety śródziemnomorskiej, której mogliśmy przyjrzeć się bliżej w czasie spotkania z dietetykiem.

Wróciliśmy szczęśliwi z tysiącami zdjęć i niezapomnianych wspomnień. Otrzymaliśmy lekcję angielskiego, przez kilka dni wiedliśmy życie we włoskich rodzinach i zawiązaliśmy nowe przyjaźnie."

Zadzwoń

43 843-55-76