Projekt "Let's think about bread - let's not just eat it", realizowany w ramach programu Comenius właśnie zdobył nowe terytorium!
W dniach 23-28.03.2014 sześcioosobowa grupa uczestników projektu z naszego liceum przebywała w jego ramach w mieście Denizli w Turcji. Było to już drugie spotkanie partnerskich szkół z Polski, Hiszpanii, Słowacji, Turcji i Włoch - poprzednie odbyło się w Hiszpanii w listopadzie 2013.
Podczas tego pobytu uczniowie oraz ich opiekunowie zwiedzili m.in. dużą, nowoczesną piekarnię, gdzie mogli przyjrzeć się, jakie rodzaje chleba, ciast i słodyczy są wypiekane w Turcji. Dzięki gościnności pewnej rodziny tureckiej mogli zapoznać się z tradycyjnym sposobem wypiekania chleba. Oprócz zajęć związanych z tematyką projektu niezapomnianym przeżyciem było zażywanie zdrowotnych kąpieli w niesamowitych, wapiennych tarasach Pamukkale, zwiedzenie antycznego miasta Laodycei i Hierapolis ze starożytnym teatrem, a także odwiedzenie warsztatu, w którym ręcznie produkowane są dywany, obrusy i szale. Pobyt w Turcji sprzyjał poznaniu kultury tego państwa.
Z relacji uczestników projektu:
"Na kilka dni staliśmy się częścią codziennego życia naszych gospodarzy - nie było to trudne zadanie, gdyż przyjęto nas niezwykle przyjaźnie i życzliwie.
Z zaciekawieniem przyjmowaliśmy nowe dla nas sytuacje, np.: pełną swobodę w zachowaniu pieszych i kierowców na ulicy, głośne śpiewy dochodzące z meczetów czy degustacje tradycyjnych potraw takich, jak: kebap, pide, baklava. Ciekawym doświadczeniem dla reprezentanta kultury europejskiej była wizyta w meczecie.
Polubiliśmy wszechobecną turecką herbatę, spiekło nas tureckie słońce, tureckie przyjaźnie pozostaną na zawsze.
Gdy tylko ochłoniemy z wrażeń, bierzemy się ostro do pracy - następne spotkanie odbędzie się w październiku w naszej szkole."
Uczestnicy: Dominika Sobocińska, Żaklina Tomczyk, Bartosz Bednarek, Tomasz Klimek
Nauczyciele: Karina Siwik i Anna Wolna
Więcej zdjęć znajdziecie oczywiście w naszej GALERII !
Widać nas także na:
i oczywiście ... facebook